środa, 3 grudnia 2014

Pieczyste na kanapki

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.

Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego
  • dwie-trzy cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypiorek 
  • kilka pieczarek
  • 2 jaja
  • bułka tarta lub kajzerka
  • sól, pieprz,
  • majeranek, suszony imbir, mielona papryka
  • olej
Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i jajko, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najłatwiej ukroić na kanapki gdy ostygnie.

1 komentarz: