środa, 5 listopada 2014

Pyzy


Kluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe.




Składniki:
  • kilogram ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • olej
Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy na sitku by obciekły z nadmiaru wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie wody ściekającej z przetartych ziemniaków zbiera się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.
U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną.

3 komentarze:

  1. Domowe pyzy:) Kiedyś się zastanawiałam czy ktoś jej jeszcze robi własnoręcznie:) Bo trzeba mieć na to trochę czasu:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę warto spróbować. Wbrew pozorom pyzy, jak inne kluski bez nadzienia, robi się dość szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety, kiedy ja ostatnio jadłam pyzy?!!! Dobrze, że zauważyłam Twój wpis, przynajmniej przypomniałam sobie, że istnieją pyzy i nie muszę zastanawiać się co zrobić na jutrzejszy obiad :)))

    OdpowiedzUsuń