Piernik

Piernik przekładany nadzieniem porzeczkowym lub śliwkowym. Aromatyzowany przyprawami takimi jak imbir, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa.

  

Składniki:
  • 60-70 g margaryny lub oleju
  • 2 jajka
  • szklanka cukru 
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 200 g miodu
  • 400 g mąki
  • łyżka sody
  • przyprawy: imbir, cynamon, pieprz, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa
  • galaretka cytrynowa
  • szklanka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych


 

Ze wszystkich składników (oprócz galaretki i powideł) robimy ciasto, można je wyrabiać ręcznie ale idealnie sprawdzi się tu mikser. Jeśli ciężko się miesza można dodać trochę wrzątku. Przypraw dodajemy po szczypcie. Przekładamy gładkie ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem.  Pieczemy niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni.
Kiedy piernik stygnie przygotowujemy masę na nadzienie. Galaretkę przyrządzamy według opisu z opakowania. Do ciepłej dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa trochę zgęstnieje ale nie całkiem ostygnie. Przestudzony piernik kroimy podłużnie na 3 części i smarujemy nadzieniem. Składamy i odstawiamy aż masa całkiem wystygnie i złączą się warstwy.



Komentarze

Prześlij komentarz