Kopytka

 Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki.

.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową lub siteczkiem. Podajemy ze skwarkami albo sosem. Świetnie też smakują na słodko odgrzane na patelni z masłem i posypane cukrem.




Komentarze

Prześlij komentarz