niedziela, 26 października 2014

Ciasto drożdżowe

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.

 

Składniki:
pół kg mąki 
pół szklanki cukru
3 żółtka
szklanka wody 
pół szklanki oleju
30 g świeżych drożdży

 Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta.
Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Wierzch ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Hmm, takie ciasto drożdżowe zawsze mi się kojarzy z odwiedzinami u babci :-).

    OdpowiedzUsuń