wtorek, 6 maja 2014

Risotto z mięsem i kapustką

Składniki :
200 g ryżu
300 g schabu
3 cebule
ćwiartka białej kapusty
olej
sól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka
Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny pod przykryciem.  Dodajemy poszatkowaną cebulę.
Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw). Kiedy mięso zrobi się miękkie dodajemy poszatkowaną lub startą na tarce kapustę. Dusimy wszystko razem nie dłużej niż kwadrans. Ważna jest konsystencja kapusty i ryżu; mają być ugotowane na chrupko więc nie zbyt długo.
Podajemy z surówką z białej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz