środa, 28 maja 2014

Fish & chips

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami.



Składniki:
  • pstrąg tęczowy lub okoń
  • ziemniaki na frytki
  • olej
  • sok z cytryny
  • przyprawy
Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru.
W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra) mocno rozgrzanego oleju. Solę zaraz po wyjęciu. Przeczytajcie więcej o ziemniakach na frytki.

Wymagająca dieta

1 komentarz:

  1. świetna propozycja ryby uwielbiam, a ostatnio wręcz kocham:) dzieki za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń