niedziela, 16 marca 2014

Sodziaki do piwa na św. Patryka

 Sodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem.


Składniki:
  • 400 g mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki zsiadłego mleka 
  • lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka
  • olej
Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i sól. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.Nożem lub foremką wykrawamy dowolne kształty, np. kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm lub cieńsze. Moje dzieciaki zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą soli lub maku.
Uformowane ciastka wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz