niedziela, 23 marca 2014

Schab karkowy jałowcowy

Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego.


Składniki :

  • Schab karkowy ok. kilograma
  • 10 ziaren jałowca
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Mięso zalewam zimną wodą.  Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu ok. pół godziny pod przykryciem.  Zestawiam z kuchni i zostawiam do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub następnego dnia znów podgrzewam, gotuję i zostawiam do ostygnięcia.  
Mięso wyjmuję z wody i osuszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz