środa, 26 marca 2014

Pieczone jabłka

Pomysł na prosty, słodki a zarazem dietetyczny deser. 


Dziś przygotowałam pieczone jabłka dla dzieci. Nie dodałam do nich ani cukru ani miodu. Pieczone jabłka są słodkie nawet bez nadzienia. Są też idealnym uzupełnieniem diety osób dbających o linię.

Jabłka możemy piec w całości lub przekrojone na pół. Zawijamy je w folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na niecałą godzinę. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jeśli zamiast piekarnika macie pod ręką, tak jak ja, piec na drewno to układamy opał z tyłu pieca a przy drzwiczkach zawinięte jabłka. Pieczemy aż owoce będą miękkie a skórka zacznie delikatnie pękać.


Pieczone jabłka zawsze możemy urozmaicić. Z owoców wycinamy gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir.


Przepis dodaję do akcji:  Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze! czyli
„Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”  
Akcja związana jest z prezentacją książki Kudłaci kucharze na diecie wydanej przez wydawnictwo Insignis:  http://bit.ly/Oo6J5p.


Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze! Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz