niedziela, 23 lutego 2014

Focaccia z brokułami i papryką

Dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację.


Składniki:

  • pół kubka ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • czubata łyżeczka oregano
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jajko (można pominąć)
  • na nadzienie: cebula, brokuł, papryka





Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. 
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.
Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod przykryciem przez 5 minut.
Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.


Polecam też ciasto z farszem cebulowym i mięsem w przepisie na.cebularz.

Drugie śniadanie w pracy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz